2010. 07. 08.

Így készül Rosalie

Már van némi előrelépés az én ruhátlan, hajatlan hölgyeményemmel, de még teljes díszben nem tud megjelenni.
Viszont megmutatnám, hogyan készítettem a kezdetektől.

Ez az első ilyen próbám, így nyilván nem a legtökéletesebb, de valahol el kell kezdeni..

A test alapja egy keresztezett drót váz. (Az enyém kissé nyomi, de ezt úgyis gyurma fedi, nem kell tökéletesnek lennie.)
Ki kell mérni a kívánt méretűre a magasságot és a végtagok hosszát, a magasság női babánál olyan 13,5-14 cm. A baba 8 fejnyi magas, tehát olyan 1.8 cm a fej. Az arányokra biztos vannak különböző precíz számítások, én szemre csináltam.


A bőr színét fehér gyurmához adott kicsi sárga, kicsi piros és leheletnyi fekete adta. A gyurmát rádolgoztam először a  fejre, majd a testre. Nehéz út volt ez a neandervölgyi arctól a számomra elfogadhatóig...közben újra is kellett kezdenem, mert mire meg volt az arc, kiderült túl nagy:(

Finom munka ez, főleg az apró vonások, a kezek kidolgozása. Annyira élveztem csinálni, hogy még engem is meglepett:)

 Sajnos valószínűleg sokáig süthettem, mert a szépen kikevert, egészséges bőrszín agyonégett lett. (Mint én a hétvégi balatonozás után...)
Úgyhogy kénytelen voltam befesteni a bőrt újra. A bőrszínt is a fentiek szerint kevertem ki. A festéshez Marabu márkájú dekormatt akryl festéket használtam, de túl matt lett, legközelebb ugyanilyen márkából dekor lakkot is fogok keverni bele.
Az arc árnyékolása még nem a legjobb (szem alatt), látok rajta hibát bőven...


A következő lépés a test hajlékony részeinek betekerése. Nem volt jobb ötletem sebkötözővel tekergettem körbe:)Szóval itt tartok most.

A ruhaterv már meg van, hozzá is láttam,  a hajon még mindig agyalok.

És azt hiszem a neve Rozália vagy Rosalie.

6 megjegyzés:

 1. Nahát, sosem gondoltam, hogy így épül fel egy baba :-O Na, én meg ilyet nem tudnék készíteni :D Rá kellett jönnöm, hogy ez a gyurmázás nem is olyan egyszerű, mint gondoltam. Hát még ha ilyen aprólékos munkát igényel a modell... Remélem majd mutatsz képet arról is, hogyan készül a haja, nagyon kíváncsi vagyok. :)

  VálaszTörlés
 2. Hát az még számomra is rejtély, mert nem tudom az miből lesz...
  Fehér hajat szeretnék, olyan Marie Antoinette-eset, talán kifésült fonal jó lenne.
  Bezzeg külföldön lehet venni babahajat!

  Amúgy mindenki máshogy csinálja a babát, de ezeknek a mozgatható miniatűr babáknak drótváz az alapja.

  VálaszTörlés
 3. Hmm, kíváncsi lettem, és találtam jó kis tutorialokat babahaj készítéshez :) Az elsőnek gyapjúból van: http://www.youtube.com/watch?v=rdcuq81qO1k&feature=related, a második szebb: http://www.youtube.com/watch?v=DpA-TwH2DpI&feature=related Ilyen hajat szerintem biztos lehet parókásnál kapni.

  VálaszTörlés
 4. Mindkét videót láttam már én is:)
  Én amúgy szakmám szerint fodrász vagyok:), úgyhogy a haj beszerzésével nem lenne gond, de túl vastag egy emberi haj átmérője, szerintem nem alkalmas.(Max. egy kisgyerek haja, ha kellően vékony) Meg a másik gond, hogy nem hajlítható bárhogy.
  Gyapjút honnan szerezhetek szerinted?

  Olyan elvetemült gondolataim is voltak, hogy megfésülöm anyósom gordon szetterét, na az jó alapanyag lenne:)

  De most fehér kéne, nem tudom lehet e szőkíteni a kutyaszőrt...

  Szóval gondolkodom, gondolkodom...

  VálaszTörlés
 5. Én mondjuk műhajra gondoltam, de akkor valószínűleg az is vastag. Hát, megfogtál, rákerestem, de hosszú bárányszőrt csak szőnyegként találtam, az meg azért túlzás lenne... :( Lehet, hogy megérne egy próbát az a kutyaszőrös ötlet :) Loknis hajhoz olvastam még szétbontott selyem függönyzsinórt, és asszem ezzel meg is osztottam Veled minden infót, amit sikerült most összegyűjtenem a témában :) Bár valószínűleg nem mondtam semmi újat :) Remélem sikerül kitalálnod valamit, és nem marad Rosalie sokáig haj nélkül :)

  VálaszTörlés
 6. Aranyos vagy, hogy velem ötleteltél és utána olvastál!
  Nem marad haj nélkül, kibontott fonalból lesz a haja, az úgyis hasonló, mint azok a rizsporos parókák.

  Most a ruhán dolgozom, aztán jöhet a haj.
  Sajnos lassan haladok, mert nyaraltunk, itthon meg a gyerekeim egész nap foglalkoztatnak. Ez meg olyan aprólékos munka, amit csak nyugiban lehet(ne) csinálni

  VálaszTörlés